Ez is megér egy filmet!

írta: Ambach Mónika, Kovács Attila
A Zentrumnak az a törekvése, hogy a magyarországi németeknek egy platformot biztosítson arra, hogy az értékeiket archiválhassák és megmutathassák. Azonban van egy másik célja is, aminek az az alapja, hogy ami ma aktuális, az holnap archív…
Tovább is van, töltsd le »

Forgatni megyünk, várjál csak!

írta: Kovács Attila
A nagyoknak könnyű, mindenre van egy emberük. Van a filmnek rendezője, aki rendez, van a filmnek operatőre, aki fényképez, van a filmnek gyártásvezetője, aki szervez, van a filmnek producere, aki pénzt szerez és még egy csomó mindent és ott van még a látványtervező, a maszkmester, a különleges effektusokért felelős segédrendező-helyettes és a legjobb, a stylist, meg még vagy 150-en. Ti hányan vagytok? Mi tudjuk, max. 5-en. És filmezni akartok? Jó terv!.. Tovább is van, töltsd le »

Fény és árnyék a filmkészítésben

írta: Kenyeres Sándor
Senki sem vonhatja kétségbe a világosítás művészi hatását a filmben. Azok a sötét, megvilágítatlan sarkok és súlyos árnyékok, melyek félelmet és feszültséget árasztanak a horrorfilmben, éppen úgy kötelezőek, mint a színes diffúz fény a musicalhez. A kettő között az átmenetek finom sora áll rendelkezésünkre. Mindig az legyen a célunk, hogy a témának megfelelően világosítsuk a jeleneteket. Tovább is van, töltsd le »

Néhány gondolat a családi videó és az épkézláb filmkészítés közötti különbségről

írta: Kelle Miklós
Légy több mint egy esküvői videó!
Bizonyos vagyok felőle, van a családban kamerás kedvű sógor, koma, nagybácsi, aki rendszeresen hozza a nyaralásról, a Munyiék vagy Icuék, Jóskáék esküvőjéről, keresztelőjéről a hosszan és mérhetetlenül unalmas felvételeket. Miért készülnek ezek a mozgóképek, és miért esik nehezünkre másodszor (harmadszor, negyedszer….) csakis a családi béke és illendőség okán végigülni ezezeket az alkotásokat? Tovább is van, töltsd le »

Rövid filmezési segédlet, még jól jöhet…

írta: Ambach Mónika
Forgatókönyv-szerkesztés-riporterkedés
Témaválasztás: Biztos van valami a világon, ami érdekel téged! Gondolkodj, gondolkodj!!! Neeeem?! Akkor még egyszer! Gondolkodj, gondolkodj! … Ugye már be is ugrott valami? Ha a Miss World-re készülsz, akkor a világbéke tökéletes választás! Azonban most ne menjünk ilyen messzire… Tovább is van, töltsd le »

Hangoskodás a vásznon

írta: Kovács Attila
zene a film alatt, mellett, helyett meg ilyenek…
Amikor a zenei aláfestéshez ér a filmkészítés, már remélhetően túl vagyunk a nehezén, itt könnyű elrontani. Minden zeneszámnak megvan a maga hangulata, ami nagyszerűen ki tudja szolgálni a képeket, de el is kalapálhatják azokat rendesen. A gondolatmenet mégsem itt kezdődik… Tovább is van, töltsd le »